Otvorenje Centra za socijalnu skrb Rijeka - podružnica Obiteljski centar Rijeka

22.08.2014

U prizemlju nebodera pored Trgovačkog centra Andrea, na adresi Franje Čandeka 23 b, otvoren je prostor Obiteljskog centra Rijeka koji je donedavno nosio naziv Obiteljski centar Primorsko-goranske županije, a danas je podružnice koja prema novom Zakonu o socijalnoj skrbi djeluje u sklopu Centra za socijalnu skrb Rijeka.

Prostor je otvorio župan Zlatko Komadina u nazočnosti predstavnika udruga udomitelja, koje će također koristiti protor za svoje aktivnosti, ravnatelja Centra za socijalnu skrb Damira Balenovića, v.d. predstojnice Obiteljskog centra Gordane Stolfa, te predstavnika gradova i općina koje su sufinancirale uređenje prostora.

Primorsko-goranska županija je za uređenje i rad Centra uložila 400 tisuća, Grad Rijeka 90 tisuća kuna, a sa simboličnim iznosima uključili su se i gradovi Rab i Kastav te Općina Kostrena.

U sklopu Centra biti će osiguran i prostor za rad udruga udomitelja unutar kojih djeluje i  mobilni tim čija je uloga promicanje i razvijanje udomiteljstva kao i supervizija udomitelja.

"U Županiji postoje tri doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u kojima se na smještaju nalaze djeca koja su jednako kao i sva druga djeca zavrijedila imati obitelj. Zato naša Županija promiče udomiteljstvo kao dobar način ostvarivanja prava djeteta na život u obitelji. Siguran sam da će zaposleni u Obiteljskom centru i u novim prostorima nastaviti  jednako dobro, savjesno i vrijedno obavljati svoju društvenu ulogu i pružati uslugu svim korisnicima kojima je ista potrebna i koja će im sada biti još dostupnija", rekao je prigodom otvorenja župan Zlatko Komadina.

Govoreći o problematici socijalne politike, Komadina je rekao da je ima više smisla voditi na razini grada i županije umjesto na državnoj razini.

U Obiteljskom centru radi tim od šest stručnjaka, od socijalnog radnika i psihologa do  socijalnog pedagoga i pravnika. Njihova je zadaća pružiti pomoć obitelji, drugim riječima biti na raspolaganju kao savjetodavci, pomagači i terapeuti u rješavanju različitih kriza i problema koji se javljaju u svakoj obitelji.

Ovaj stručni tim daje stručnu pomoć i podršku članovima obitelji u unaprjeđivanju odnosa u obitelji, kao i preventiranju različitih situacija koji mogu dovesti do težih dalekosežnih posljedica po psihičko zdravlje i funkcioniranje obitelji. Obiteljski centar radit će na očuvanju i održavanju kvalitete obiteljskih odnosa.

Na jesen je u planu otvorenje tri Savjetovališta u Vrbovskom, Delnicama i Čabru, u sklopu kojeg će stručni tim Obiteljskog centra provoditi svoj program, najavila je pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ Dragica Marač.

 

Kontakt: Gordana Stolfa 051/338-526

Web: www.oc-pgz.hr